„Cztery Pory Roku” w łukowskiej „Czwórce”
Region
Pon. 24.10.2022 09:05:04
24
paź 2022
paź 2022
Uczniowie najmłodszych klas ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Łukowie biorą udział w Ogólnopolskim Projekcie Edukacyjnym „Cztery Pory Roku w Mojej Miejscowości”. W ramach projektu zwiedzali Łuków i poznawali tajniki wypiekania chleba.
W informacji nadesłanej do naszej redakcji ze Szkoły Podstawowej nr 4, czytamy:Uczniowie klas I – III z łukowskiej „Czwórki” realizują zadania w ramach Ogólnopolskiego Projektu „Cztery Pory Roku w Mojej Miejscowości”. Ma on na celu kształtowanie poczucia przynależności do środowiska lokalnego, poznanie najbliższego otoczenia i specyfiki regionu, rozwijanie postaw patriotycznych związanych z tożsamością kultury regionalnej, dostrzeganie specyfiki przyrodniczej najbliższej okolicy, kształtowanie kulturalnego zachowania się w miejscach publicznych, rozwijanie aktywności twórczej i kreatywności uczniów oraz kształtowanie umiejętności pracy w grupie.
Na początek klasy III przystąpiły do zadań o swojej małej Ojczyźnie czyli Łukowie. Tworzyły mapę miasta, jego zabytki i ciekawe miejsca, poznawały różne ciekawostki oraz wykonywały mini projekt lapbooka „Łuków na wyciągnięcie ręki - działam, więc poznaję”. Odbyły też spacery do ważnych miejsc, wartych odwiedzenia w Łukowie.
W kolejnym etapie projektu dzieci realizowały zadania „Od ziarenka do bochenka”. Poznawały zboża i produkty zbożowe występujące w okolicy oraz oglądały filmy edukacyjne o powstawaniu chleba i pracy rolnika. Uczyły się jak nie marnować jedzenia i wykonywały plakaty zachęcające do szanowania chleba. Dużą frajdę sprawiło im wykonywanie zdrowych i kolorowych kanapek z produktów, które miały w domu.
Dzieci poznawały też zawody związane z tą tematyką i w tym celu uczniowie udali się do jednego z firmowych sklepów oferującego wypieki prosto z piekarni. Pracująca tam na co dzień Elżbieta Trzaskowska oprowadziła dzieci po sklepie, pokazała piec chlebowy oraz zapoznała z różnymi rodzajami mąki i pieczywa. Opowiedziała o kolejnych etapach powstawania chleba w piekarni oraz o swojej pracy. Dzieci próbowały różnych rodzajów chleba i bułeczek oraz uczyły się je rozpoznawać po smaku. Dowiedziały się, które pieczywo jest najzdrowsze i należy je częściej jeść. Była to super nauka połączona z zabawą, ponieważ odbył się konkurs z nagrodami, a dzieci dostały pyszne niespodzianki.
Na podsumowanie tematyki zwyczajów swojego regionu uczniowie pojechali na wycieczkę do Podedwórza – do Centrum Edukacji Regionalnej „Kraina Rumianku”, gdzie mogli nauczyć się piec rogaliki, wykonywać mydełka glicerynowe oraz poznawać dawne zwyczaje i tradycje regionu lubelskiego takie jak: pranie na tarze, koszenie kosą, młócenie zboża i mielenie go w żarnach. Przekonali się na żywo jak ważne są tradycje regionalne i aktywność twórcza.
Koordynatorami tego etapu projektu były Jadwiga Kondratowicz, Jolanta Smyk, Ewa Ścioch i Aneta Borkowska.
Zobacz Galerię
14 Zdjęć
zdjęcia i informacja: SP 4 Łuków
0 komentarze