Łuków: „Cukrzyca – nie taki słodki problem”. Podsumowanie projektu
Region
Czw. 18.01.2024 09:45:27
18
sty 2024
sty 2024
Szkoła Policealna – Medyczne Studium Zawodowe w Łukowie podsumowało realizowany od listopada projekt edukacyjny „Cukrzyca – nie taki słodki problem”. Na spotkaniu, które odbyło się w środę, 17 stycznia pojawiły się m.in. osoby, które brały udział w badaniach.
Przypomnijmy. Szkoła Policealna – Medyczne Studium Zawodowe w Łukowie, jako jedna z 23 placówek i jako jedna z dwóch szkół w kraju, przystąpiła pod koniec ubiegłego roku do ogólnopolskiej akcji Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran pod hasłem. „Światowy Tydzień Świadomości Stopy Cukrzycowej”. W ramach tej akcji w szkole opracowano projekt edukacyjny pod nazwą „Cukrzyca – nie taki słodki problem”. W ramach projektu w szkole odbywały się w listopadzie i w grudniu spotkania z seniorami, podczas których uczniowie z kierunków podolog i opiekun medyczny, pod kierunkiem nauczycieli - opiekunów projektu, przeprowadzali badania stóp, poziomu cukru, ciśnienia krwi oraz BMI. Celem tych spotkań było zwiększenie świadomości o objawach stopy cukrzycowej, a także rozwijanie umiejętności słuchaczy w zakresie: pracy w grupie, organizacji i planowania działań oraz rozwiązywania problemów.W badaniach uczestniczyło 48 osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu drugiego. Jak informuje nas dyrektor szkoły Anna Sołtyszewska, u większości z nich nie stwierdzono zagrożenia stopą cukrzycową, ale 12 osób znalazło się w pierwszej grupie ryzyka. Dwie osoby natomiast znalazły się w grupie drugiej ryzyka i zostały skierowane do specjalistycznego leczenia stopy cukrzycowej.
Podsumowanie projektu odbyło się w środę, 17 stycznia. Spotkanie zorganizowano w sali widowiskowej Łukowskiego Ośródka Kultury. Jego uczestnicy wysłuchali wykładu mgr Marii Biernackiej, pielęgniarki, specjalistki w dziedzinie pielęgniarstwa internistycznego i edukatorki diabetologicznej na temat zespołu stopy cukrzycowej. Podsumowania badań prowadzonych w szkole dokonała Monika Napiórkowska, podolog, promotorka zdrowia i nauczycielka na kierunku Podolog w Szkole Policealnej - Medyczne Studium Zawodowe. Był też wykład i praktyczne porady o gimnastyce stóp od mgr Eweliny Toporowicz, fizjoterapeutki i nauczycielki w Szkole Policealnej - Medyczne Studium Zawodowe. Na zakończenie wykład „Cukrzyca od kuchni?” wygłosiła mgr inż. Magdalena Kaźmierak - Sadło, dietetyczka, specjalistka insulinooporności I i II stopnia, naturoterapeutka i edukatorka żywieniowa.
0 komentarze