Łuków: lekcja gotowania z Marcinem Budynkiem
Region
Wt. 16.01.2024 10:29:53
16
sty 2024
sty 2024
Zespół Szkół nr 2 w Łukowie to szkoła, gdzie uczniowie z klas o kierunku gastronomicznym mogą spotykać się ze znanymi i lubianymi kucharzami. Niedawno w ich placówce gościł Szymon Czerwiński, finalista jednego ze znanych programów telewizyjnych. Ostatnio zaś odwiedził ich kolejny znany kucharz, Marcin Budynek.
Warsztaty kulinarne, które dla grupy 20 uczniów z klas drugich i trzecich poprowadził szef kuchni Marcin Budynek, odbywały się w ramach projektu „Stawiam na Wołowinę”. Łukowska szkoła była jedną z 10 w kraju, w których odbywały się te zajęcia. Była to bowiem nagroda za zajęcie miejsca w pierwszej dziesiątce przez dwie uczennice: Amelię i Wiktorię. Konkurs, pod hasłem „Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego”, odbywał się w ubiegłym roku. Zorganizował go Związek Polskie Mięso.Spotkanie, które odbywało się 12 stycznia, rozpoczęło się od wykładu na temat jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego. Po nim uczniowie przystąpili do gotowania pod czujnym okiem Marcina Budynka oraz jego dwóch kucharzy: Mateusza Poniatowskiego i Kamila Babkowskiego. Uczniowie podzieleni na zespoły przygotowali w sumie 12 dań z wykorzystaniem wołowiny. Były to zarówno tradycyjne polskie dania, jak i dania z kuchni świata. Na talerzach pojawiły się m.in. tatar wołowy z piklami serwowany na soli, burgery wołowe z warzywami, sałatka z polędwicą wołową, stek bavette na kremowym puree z grillowanymi warzywami oraz makarony z warzywami i siekaną wołowiną w orientalnych smakach. To, co zrobili, było naprawdę pyszne.
|
Organizatorem przedsięwzięcia była Anna Przeździak, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Zobacz Galerię
20 Zdjęć
0 komentarze