Łuków: odkrywali smaki dziczyzny
Region
Pt. 20.05.2022 19:28:45
20
maj 2022
maj 2022
Zupa solianka na z łopatki jelenia i z karkówki z dzika oraz tatar z jelenia z grzybami – to dania, które przygotowali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 podczas warsztatów kulinarnych. Gotowali pod czujnym okiem i pod kierunkiem dwóch kucharzy, braci Artura Gajdy i Kamila Gajdy.
Uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, mieli dziś, 20 maja okazję doskonalić swoje umiejętności oraz poznać tajniki przygotowywania dań z dziczyzny. Było to możliwe dzięki warsztatom kulinarnym zorganizowanym dla nich przez nauczycielki przedmiotów zawodowych Anna Przeździak i Agnieszka Cichosz. Warsztaty poprowadzili bracia Artur Gajda i Kamil Gajda, którzy na co dzień pracują w okolicach Białegostoku, ale pochodzą z Łukowa. Tu się wychowali i chodzili do „Czwórki” i I LO. Artur studiował dziennikarstwo, a Kamil bankowość. Gotowania nauczyli się w Anglii. Dziś to nie tylko ich praca, ale i pasja.Młodzież z Zespołu Szkół nr 2, która brała udział w warsztatach, miała okazję wspólnie z Arturem i Kamilem odkrywać pasję gotowania i odkrywać smaki dziczyzny. A jest to, jak mówi nam Kamil Gajda, wymagające mięso: „ Dziczyźnie trzeba pomóc przyprawami. Żeby uzyskać naprawdę fajne aromaty trzeba dać przyprawy z lasu, np. rozmaryn i jałowiec. To przyprawy, które rosną w lesie i bardzo fajnie łączą się z dziczyzną”.
POSŁUCHAJ
Zwieńczeniem warsztatów była oczywiście degustacja przygotowanych dań.
Patronat honorowy nad warsztatami objęły Lasy Państwowe i Nadleśnictwo Łuków. Sponsorami warsztatów były Rada Rodziców ZS nr 2 oraz polska marka „Dobre z lasu”.
Zobacz Galerię
41 Zdjęć
AKup
0 komentarze