Łuków

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Region Czw. 25.04.2024 07:12:05
25
kwi 2024

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w 4 z 5 badanych próbek „Tatara wołowego” produkowanego w łukowskich Zakładach Mięsnych, wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). Numer badanej partii to 1032604.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca konsumentom nie spożywanie produktu z partii objętej komunikatem. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.



informacja i zdjęcie: Główny Inspektorat Sanitarny
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Anna Kupińska
+48.509310762

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.