Uczennice ZS nr 2 w Łukowie potrafią gotować
Region
Pon. 13.03.2023 16:04:49
13
mar 2023
mar 2023
Grasica cielęca na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelska lemieszka skąpana w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu – to danie, które przygotowały uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie podczas I Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego.
Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga, uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie, pod kierunkiem Anny Przeździak, nauczycielki przedmiotów zawodowych, wzięły udział w I Kulinarnym Pucharze Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Odbywał się on w piątek 10 marca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Ekipa z Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie przygotowała grasicę cielęcą na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelską lemieszkę skąpaną w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu. Za przygotowane danie Amelia i Wiktoria zdobyły 5. miejsce w kraju.
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce.
Zobacz Galerię
13 Zdjęć
zdjęcia i informacja: ZS nr 2 Łuków
0 komentarze