Wykryto salmonellę w kiełbasie z łukowskich zakładów
Region
Wt. 14.03.2023 19:55:48
14
mar 2023
mar 2023
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w jednej z pięciu próbek produktu „Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g”, która produkowana jest w łukowskich Zakładach Mięsnych.
Jak czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Ten proces jest nadzorowany przez organy urzędowej kontroli. Numer partii, w której wykryto salmonellę to 05 9, a jej termin przydatności do spożycia upłynął 14 marca 2023 roku.Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Dlatego też informując o wykryciu salmonelli, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca jednocześnie konsumentom, aby w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, skontaktowali się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
informacja i zdjęcia: Główny Inspektorat Sanitarny
0 komentarze