Łuków

Wykryto salmonellę w kiełbasie z łukowskich zakładów

Region Wt. 14.03.2023 19:55:48
14
mar 2023

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w jednej z pięciu próbek produktu „Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g”, która produkowana jest w łukowskich Zakładach Mięsnych.

Jak czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Ten proces jest nadzorowany przez organy urzędowej kontroli. Numer partii, w której wykryto salmonellę to 05 9, a jej termin przydatności do spożycia upłynął 14 marca 2023 roku.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Dlatego też informując o wykryciu salmonelli, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca jednocześnie konsumentom, aby w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, skontaktowali się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem salmonella zawarte są na stronie internetowej  https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.


informacja i zdjęcia: Główny Inspektorat Sanitarny

Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Anna Kupińska
+48.509310762

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.