Siemiatycze

Festiwal Smaków podbił serca mieszkańców i turystów

Region Niedz. 07.09.2025 11:31:09
07
wrz 2025

Pierwsza edycja Festiwalu Smaków, będąca jednocześnie Przeglądem Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Siemiatyckiego, okazała się prawdziwym świętem tradycji, kulinariów i regionalnej kultury. Wydarzenie, które odbyło się w pierwszą sobotę września w malowniczym Topolinie nad Bugiem w gminie Mielnik, przyciągnęło tłumy mieszkańców, gości i turystów z całego regionu.



Kolorowo, smacznie i z pomysłem


Na festiwalu zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu, zachwycając różnorodnością smaków, pomysłowością w dekoracjach oraz kreatywnym podejściem do regionalnych tradycji. Na stoiskach unosiły się zapachy domowego jadła – od kiszonych ogórków w fontannie z solanką, po zapiekane specjały w glinianych naczyniach. Dekoracje przyciągały wzrok: słomiane strzechy, modelki z traw, garnki na płotach i haftowane serwety tworzyły unikatowy klimat.
Uwagę zwracały także barwne stroje gospodyń, często inspirowane ludowymi motywami i rękodziełem. Każde Koło zadbało nie tylko o smak i wygląd potraw, ale też o estetykę i gościnność.

Konkursy kulinarne i estetyczne

Festiwalowi towarzyszyły konkursy, w których rywalizowano m.in. o tytuł najlepszej babki ziemniaczanej, najpiękniejszego stoiska i stroju.
W konkursie kulinarnym triumfowało KGW „Pozytywnie Zakręceni” ze Stadnik (gm. Grodzisk), wyprzedzając koła z gminy Siemiatycze: Boratyńca Ruskiego i Bacik Dalszych. W rywalizacji na najpiękniejsze stoisko zwyciężyło KGW „Zielona Dolina” z Moszczony Królewskiej (gm. Mielnik). Drugie miejsce ponownie zajęły panie ze Stadnik, a trzecie – KGW „Złoty Łan” z Lubiejek (gm. Milejczyce). W konkursie na najpiękniejszy strój Koła oceniano stroje, które posiadały elementy tradycyjnego, ludowego stroju Podlasia Nadbużańskiego. Pierwsze miejsce zajęło KGW „Twarożanki” Twarogi Lackie (gm. Perlejewo), drugie - KGW „Magnolia” Pokaniewo (gm. Milejczyce), trzecie - KGW „Zielona Dolina” Moszczona Królewska (gm. Mielnik). Wyróżnione zostały: KGW "Złote Kłosy" z Wilanowa (gm. Mielnik), "Złoty Łan" - Lubiejki i "Rakowianki" z Milejczyc.

Atrakcje dla całych rodzin

Wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje. Znany szef kuchni Mariusz Kisiel poprowadził pokaz kulinarny, podczas którego serwował rybne kotleciki z autorskim sosem. Dzieci mogły bawić się w dmuchanym miasteczku, a odwiedzający korzystali z ofert stoisk gastronomicznych, rękodzielniczych i informacyjno-promocyjnych przygotowanych przez instytucje takie jak: ARiMR, KRUS, Policja, Straż Pożarna, Straż Graniczna, Nadleśnictwo, Szpital Powiatowy, PCPR, Województwo Podlaskie oraz Gmina Mielnik.
Ważnym momentem wydarzenia było uhonorowanie starosty siemiatyckiego, Mariusza Cieślika, medalem „Zasłużony dla Rolnictwa”.

Wieczór pełen muzyki

Festiwal zakończyły występy artystyczne, które trwały do późnych godzin wieczornych. Na scenie zaprezentowały się lokalne zespoły oraz goście specjalni: Mielniczanie, Wrzosy, Nowina, Drohiczyński Sing, Orkiestra Dęta OSP Siemiatycze, Małe Podlasie, Krajka, Zespół Regionalny Mazowia, Hoyraky i Czeremszyna.
Organizatorzy i plany na przyszłość

Głównym organizatorem wydarzenia był Powiat Siemiatycki, a gospodarzem – Gmina Mielnik. Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: Katolickie Radio Podlasie oraz portal podlasie24.pl.

Już dziś wiadomo, że kolejna edycja Festiwalu Smaków odbędzie się w 2026 roku w Dołubowie, a gospodarzem wydarzenia będzie Gmina Dziadkowice.
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Agnieszka Bolewska-Iwaniuk
+48.600262129

1 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.
Agnieszka Pon. 08.09.2025 04:28:56

Byliśmy całą rodziną, pięknie zorganizowane, przesmaczne jedzonko. Bardzo nam się podobało.